Japon Mühendis İnegöl’de ‘deprem’le karşı karşıya kaldı
BURSA (İGFA) -İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen “Türkiye ve Japonya Deprem Gerçeği” konulu seminerde İnegöllülerle bir araya gelen Japon Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki, insanların her zaman ne zaman, nerede ve ne şiddette deprem olacağını sorduklarını hatırlatarak; “Deprem ne zaman olur? Ne kadar veya nerede değil. Ne yapmalıyız? Belli ki bir gün deprem olacak. Japonya bunu kabul etti, Türkiye de kabul etmeli” dedi.
Hazama Ando Corporation Türkiye Genel Müdürü, Japan Association of Construction Companies Abroad Genel Sekreteri ve aynı zamanda Yüksek Mimar ve İnşaat Yüksek Mühendisi Yoshinori Moriwaki “Türkiye ve Japonya Deprem Gerçeği” konulu seminere katıldı. . Moriwaki’nin yaklaşık 2 saat süren programına ilçe halkının da ilgisi yoğundu.
TÜRKİYE SALGIN BİR ÜLKE AMA JAPONYA KADAR DEĞİL
Türkiye’de 81 ilin 52’sinin 1. derece deprem bölgesi olduğuna değinen Moriwaki, “Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Sınırı, Doğal Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Sınırı var. Doğal Anadolu Fay Sınırında uzun süre sarsıntı olmadı. Türkiye de Japonya gibi bir deprem ülkesi ama Japonya gibi çok deprem olmuyor. 1939 yılında Erzincan’da meydana gelen büyük deprem Türkiye’de 7,9’dur. Japonya 2011’de 9.1 büyüklüğünde depremler yaşadı. 8 ve 9 derecedeki sarsıntılara baktığımızda sayı çokluğu olduğunu görüyoruz ama güce baktığımızda 32 kat fark olduğunu görüyoruz. Dünyanın en büyük depremi 9,5 büyüklüğündeki Şili’de meydana geldi. 10 büyüklüğe kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. Ama ihtimal çok düşük” dedi.
“NE ZAMAN OLACAĞINI DEĞİL NASIL HAZIRLANACAĞIMIZI KONUŞMALIYIZ”
İnsanların en büyük merakının depremin ne zaman ve nerede olacağı olduğunu belirten Yoshinori Moriwaki, Japonya’nın 2011 yılında büyük bir deprem yaşadığını ve tsunamide 20 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Bundan sonra riskleri azaltmak için çalışmalar yapıldı. .Mesela Marmara’da deprem olursa kaç bina çöker kaç kişi hayatını kaybeder ekonomi bundan nasıl etkilenir bu hesaplar riski yüzde 70 azaltabilir peki neden olmasın ne zaman deprem olur nerede ne kadar olur ne yapalım elbet bir gün deprem olacak japonya bunu kabul edecek o yaptı biz türkiyede kabul edelim allahım olmaz diyoruz yine olur Allah’ım bir daha olmasın olur olur bunu yaparsak riski yüzde 70 azaltırız bunun için dua edelim elimizden gelenin yüzde 100’ünü yaparız dua etmeden önce “Bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Önlem alıyoruz. Türkiye’de insanlar hiçbir şey yapmadan hızlıca “Tanrı” derler. Öncelikle yapmanız gerekeni yapmalısınız” dedi.
Sunumunda Türkiye ve Japonya’nın deprem bilgilerini paylaşan Moriwaki, dünyanın en büyük depreminin 9,5 olduğunu söyledi. Beyin sarsıntısı sayısına bakacak olursak; Türkiye 6., Japonya 4. sırada yer aldı.
“İNEGÖL’DE GÖSTERİM YAPACAĞIZ”
Seminerin sonunda Belediye Başkanı Alper Taban da İnegöl’de 1999’dan sonra yapılan binalara daha sadık baktığımızı ancak mühendislerin daha iyi bileceğini belirterek, “Sonuç olarak bir etüt yapmak istiyoruz” dedi. teknik arkadaşlarımızla yaptığımız işin risklerini görüp vatandaşlarımızı bilgilendireceğimiz bir çalışma… Daha akılcı ve daha sağlıklı yapılar inşa etmemiz gerekiyor İnegöl Belediyesi olarak biz de bundan sonrasını yapacağız. Sizlerden aldığımız bu emaneti kalan zamanda daha çok afet ve afetlerle mücadele noktasında yapılacak çalışmalarla geride kalan zamanda da devam ettireceğiz” dedi.