Şevval ayı, Ramazan Bayramı’nın birinci günü başlar. Şevval ayında tutulması sünnet olan ve faziletleri saymakla bitmeyen ‘Sevval Orucu’ halk arasında ‘Altı gün oruçları’ olarak da bilinir. 20 Mayıs 2023 tarihine kadar tutulması gereken Şevval orucunun, Kurban Bayramı veya Ramazan Bayramı’ndan sonra tutulması tavsiye edilir. Peki Şevval orucu nedir, kaç gün tutulur? Şevval orucu ne zaman tutulur, faziletleri nelerdir?
İşte Şevval orucu ve Şevval orucunun niyeti hakkında merak edilenler:
Şevval Orucu Nedir?
Şevval kelime anlamı olarak ‘yükselmek, yükselmek, kaldırmak’ anlamlarına gelmektedir. Arapça Şevval kelimesi ‘Sevl’ kökünden türemiştir.
Ramazan’dan sonra gelen Şevval, Hicri takvimin onuncu ayıdır. Şevval, Hac aylarının ilkidir. Manevi yönden kuvvetli, kalblere zenginlik getiren mübarek aylardan biridir. Bu ayda oruç tutmak sünnettir ve sevabı çok yüksektir.
Şevval Orucu Ne Zaman Tutulur?
Her yıl Hicri takvimin 10. ayında başlayan Şevval ayı, Ramazan Bayramı’nın birinci gününde başlar. Bu yıl 21 Nisan 2023 tarihinde başlayan Şevval ayı, 20 Mayıs 2023 tarihinde sona erecek.
Şevval orucu ise Ramazan ayından sonra başlayan Şevval ayında tutulur. Bayramdan sonra tutulması uygun görülen şevval orucu, Şevval ayı sonrasına ertelenmemelidir.
Şevval Orucu Kaç Gün Tutulur?
Şevval orucu halk arasında ‘Altı gün orucu’ olarak da bilinir. Şevval ayında 6 gün oruç tutulur.
Şevval Orucuna Niyet: Şevval Orucu Nasıl Tutulur?
Şevval ayında tutulan oruç, mübarek Ramazan ayında tutulan oruç kadar faziletli ve sevabı büyüktür.
Şevval ayında oruca niyet etmek çok kıymetlidir. Çünkü Ramazan ayında tutulamayan oruçların kazaları Şevval’de de görülebilmektedir. Ama bu niyet gerektirir.
Ramazan orucunu kazaya niyet ederken: ‘Niyet ettim, Allah rızası için Ramazan’ın bir gününü oruç tutmaya.’ denir.
Şevval orucuna niyet ederken: ‘Bugün Allah rızası için oruç tutmaya niyet ettim.’ denir.
Şevval orucu arka arkaya 6 gün tutulabilir. Veya Şevval ayında tamamlanacak şekilde farklı günlerde aralıklı olarak da yapılabilir.
Şevval Orucunun Faziletleri ve Değerleri Nelerdir?
Şevval ayında oruç tutmanın sevabı, neredeyse 1 yılda yapılan güzellik ve sevaplara bedeldir. Pek çok ayet ve hadiste adı geçen Şevval orucunun hükmü Diyanet İşleri Yüksek Kurulu tarafından şöyle açıklandı:
Ramazandan sonra Şevvalde 6 gün oruç tutmak müstehabdır. Yani Şevval orucu tutmak sevaptır, oruç tutmamak günah değildir. Hz. Muhammed (SAV) dedi ki:
“Kim Ramazan’da oruç tutar ve Şevval’den altı gün eklerse bütün seneyi oruçlu geçirmiş gibi olur.” (Müslim, Sıyam, 204; Tirmizî)
Şevval orucu nafile bir oruçtur. Şevval orucunun faziletleri şunlardır:
“Ramazan ayından sonra Şevval ayında 6 gün oruç tutan kimse, annesinden doğduğu günkü gibi günahsızdır.’ (Hadis-i şerif-Taberani)
“Ramazan ayında oruç tutmak on aya, Ramazan’dan sonraki 6 gün oruç tutmak iki aya bedeldir ki, kişi bir yıl oruç tutmuş sevabına kavuşur.’ (İbn Huzeyme)
Şevval orucu, Müslümanlara manevi tatmin, huzur, bir yıla yakın sevap, günahlardan arınma ve Allah’a sığınma sağlar.